Ovaj blog je posvećen zvuku i njegovim raznim oblicima. Tokom godina sam nalazio puno interesantnih stvari vezanih za zvuk, pa sam došao na ideju da sve te interesantne priče, eksperimente, instrumente, uređaje, knjige, filmove, audio zapise i događaje grupišem na jedno mesto, pre svega kao ličnu evidenciju, da ne moram više da se mučim da nađem sve te stvari, a nadam se da će i vama pomoći u boljem razumevanju zvuka. Pored zvuka kao mehaničke oscilacije, pisaću i o njegovoj upotrebi u muzici, filmu, svakodnevnom životu, itd. Trudiću se da ne kršim tuđa autorska prava, al baš ako bude negde neki propust... Ukoliko se vlasnik autorskih prava javi, skloniću sporan sadržaj. Sve predloge, pdf knjige, linkove i slično, što smatrate da bi pomoglo da se napravi jedna riznica znanja o zvuku, šaljite na danilocrni[et]yahoo[dot]com

петак, 24. фебруар 2017.

Use sound to watch around

Projekat „Use sound to watch around“ u organizaciji udruženja „Kulturni centar mladih Vojvodine“ je dugoročni internacionalni projekat u okviru programa „Erasmus+“ finansiran od strane Evropske komisije. Tema projekta je rešavanje nezaposlenosti slepih mladih osoba korišćenjem mogućnosti dizajna zvuka i muzike.

Idejni tvorac i glavni organizator je Željka Milošević, harfistkinja i profesorica muzičke škole „Petar Konjović“ u Somboru gde predaje u okviru smera „Snimanje i dizajn zvuka“. Inspiraciju je dobila kroz rad sa svojim slepim učenikom, a već sedam godina radi na internacionalnim projektima koji se bave rešavanjem socijalnih problema kod mladih korišćenjem umetnosti.

Ovaj projekat okuplja 40 učesnika iz sedam zemalja (Srbija, Albanija, Crna Gora, Bugarska, Turska, Grčka i Italija) koji rade sa mladima i koji se bave edukacijom kao i rešavanjem socijalnih problema kod mladih (NVO aktivisti, edukatori, sociolozi itd). Među učesnicima biće i po jedna slepa osoba iz svake zemlje.

Ideja projekta je da se učesnici edukuju o mogućnostima dizajna zvuka i muzike, kao i o metodama i tehnikama koje ove oblasti pružaju sa ciljem da se smanji broj nezaposlenosti kod slepih mladih. Kroz niz predavanja, radionica i simulacija procesa učesnici će steći neophodna znanja i primeniti ih kasnije u svojim lokalnim zajednicama.  Najviše će se raditi na temu radija, radiofonskih dela i stock audia - prodaje zvukova i muzike na internetu za razne potrebe.

Ovaj projekat se sastoji iz tri aktivnosti: prva aktivnost u vidu trening kursa održaće se u Novom Sadu u periodu od 2. do 10. marta 2017. godine. Na ovoj aktivnosti učesnici će putem neformalne edukacije dobiti i razmeniti znanja iz oblasti dizajna zvuka i muzike kao i na temu zapošljavanja, preduzetništva i pisanja projekata.

Druga aktivnost se odnosi na inicijativu učesnika sa ciljem da u pomenutim zemljama promovišu projekat kao i da organizuju konkretne akcije (predavanja, radionice, prezentacije), kako bi stečeno znanje i mogućnosti na prvoj aktivnosti preneli što većem broju ljudi, a posebno slepim osobama.

Treća aktivnost se organizuje u Turskoj u periodu od 15. do 19. maja 2017. godine na kojoj će se isti učesnici okupiti da evaluiraju postignute rezultate i uspeh projekta.

Udruženje „Kulturni centar mladih Vojvodine“ (www.kcmv.udruzenje.org) sa sedištem u Somboru se bavi promocijom, afirmacijom, edukacijom i organizovanjem u oblasti kulture i umetnosti kao i podsticanjem pozitivnog mišljenja kod mladih. Osnovano je 2003. godine kao nevladino neprofitno udruženje čiji je cilj okupljanje i delovanje mladih na polju kulture, zabave, obrazovanja, informisanja i drugih aktivnosti koje promovišu zdrav život mladih, radi korisnog i pravilnog usmerenja mladih u procesu izgradnje njihove ličnosti.




Нема коментара:

Постави коментар