Ovaj blog je posvećen zvuku i njegovim raznim oblicima. Tokom godina sam nalazio puno interesantnih stvari vezanih za zvuk, pa sam došao na ideju da sve te interesantne priče, eksperimente, instrumente, uređaje, knjige, filmove, audio zapise i događaje grupišem na jedno mesto, pre svega kao ličnu evidenciju, da ne moram više da se mučim da nađem sve te stvari, a nadam se da će i vama pomoći u boljem razumevanju zvuka. Pored zvuka kao mehaničke oscilacije, pisaću i o njegovoj upotrebi u muzici, filmu, svakodnevnom životu, itd. Trudiću se da ne kršim tuđa autorska prava, al baš ako bude negde neki propust... Ukoliko se vlasnik autorskih prava javi, skloniću sporan sadržaj. Sve predloge, pdf knjige, linkove i slično, što smatrate da bi pomoglo da se napravi jedna riznica znanja o zvuku, šaljite na danilocrni[et]yahoo[dot]com

понедељак, 26. октобар 2015.

Zvuk Oka

Šare irisa oka su jedinstvene kod svake osobe, poput otiska prsta, a transformacijom linija šara iz kružnog u horizontalni oblik i njihovim pretvaranjem u talasnu formu, dobijamo i Zvuk oka koji je takođe jedinstven, unikatan za svakog od nas. Eksperiment i izložba obuhvataju fotografije očiju načinjene makro-objektivima i prikazivanje postupka dobijanja zvuka, kao i mogućnost njegovog reprodukovanja. Cilj projekta je da pokaže kako je korišćenjem jednog čula moguće saznati karakteristiku drugog, što su u ovom slučaju sluh i vid. Nije moguće čuti vid, već oči, a audio zapis svake osobe traje 20 sekundi. Posetioci izložbe slušajući zvuk prepoznaju linije irisa oka, i povezuju ih u glavi. Promena krivih utiče na amplitudu zvuka i nivo, a za generisanje se koristi sinusoida, dakle osnovna talasna forma bez dodatnih harmonika. 

Prva celina se sastoji iz 26 očiju, 13 osoba. Autori su Danilo Crnogorac, Nemanja Blagojević, Igor Andrić i Milica Šolajić. Instalacija će premijerno biti predstavljena u Zagrebu, kao deo Sound Art Inkubatora 2015, u organizaciji galerije Močvara, od 26.10. do 30.10. u Pogonu Jedinstvo.




Нема коментара:

Постави коментар